Butașii de Rubarbă: Ghidul tău pentru plantarea și îngrijirea lor

Rubarba, cunoscută și sub denumirea de “țelină de deșert”, este o plantă perenă care s-a bucurat de o popularitate constantă în grădinile din România. Este apreciată atât pentru tulpinile sale comestibile, cât și pentru ușurința cu care crește. Dar, să ne aprofundăm în subiectul butașilor de rubarbă și să vedem de ce ar trebui să-i consideri pentru grădina ta.

1. Alegerea butașilor de rubarbă

Înainte de a achiziționa butași, informează-te despre varietățile disponibile pe piață. Unele varietăți sunt mai potrivite pentru climatul răcoros, în timp ce altele se adaptează mai bine la temperaturile ridicate. Asigură-te că alegi butași sănătoși, cu rădăcini viguroase și fără semne de boli sau dăunători.

2. Când și unde să plantezi butașii

Cel mai bun moment pentru plantarea butașilor de rubarbă este primăvara sau toamna, într-un sol bogat în materie organică, cu drenaj bun. Alege un loc însorit în grădină, dar protejat de vânturile puternice.

3. Plantarea butașilor

Sapa o groapă adâncă de 10-15 cm și așază butașul astfel încât coroana (partea de unde vor crește frunzele) să fie la nivelul solului sau puțin mai sus. Acoperă cu pământ și ude bine.

4. Îngrijirea rubarbei

În primul an, este esențial să eviți recoltarea rubarbei pentru a permite plantei să se stabilească bine. Udă regulat, dar evită excesul de apă. Pentru a stimula creșterea și a oferi nutrienții necesari, aplică un îngrășământ bogat în azot.

5. Recoltarea rubarbei

Rubarba este gata de recoltat în al doilea an de creștere. Alege tulpinile groase și trage de ele ușor în sus și în afară pentru a le rupe. Nu consuma niciodată frunzele de rubarbă, deoarece acestea sunt toxice.

6. Combaterea bolilor și dăunătorilor

Dacă observi pete pe frunze sau tulpini, poate fi vorba despre boli fungice. Menține curățenia în grădină și rotește culturile pentru a preveni acumularea de patogeni. Dăunătorii, precum afidele, pot fi combatuți cu ajutorul insecticidelor ecologice sau al aliaților naturali, cum ar fi păsările și insectele benefice.

Rubarba este o adăugare minunată în orice grădină, oferind atât frumusețe, cât și gust. Plantarea și îngrijirea butașilor de rubarbă necesită atenție și răbdare, dar recompensele sunt pe măsură. Cu o îngrijire adecvată, rubarba îți va oferi recolte generoase timp de mulți ani. Așadar, dacă ești în căutarea unei adăugiri delicioase și ușor de crescut în grădină, rubarba este alegerea perfectă!

Back to top