Merlot și Pinot Noir – Top 6 diferențe și similarități

Merlot și Pinot Noir sunt soiuri de struguri care dau viață vinului roșu, fiind populare și cultivate pe scară largă, renumite pentru aromele lor diverse și bogate, pentru rădăcinile lor istorice și pentru versatilitate. Acestea sunt foarte apreciate de pasionații de vin și sunt cultivate în numeroase regiuni viticole din întreaga lume, dar în ciuda asemănărilor, există câteva diferențe notabile între Merlot și Pinot Noir.

Aromă și gust

Una dintre cele mai mari diferențe dintre Merlot și Pinot Noir este profilul lor de aromă. Merlot se caracterizează prin textura sa netedă și catifelată, cu note de cireșe negre, prune și o tentă de condimente. Pe de altă parte, Pinot Noir este cunoscut pentru gradul redus de corpolență și aromele de cireșe, căpșuni și zmeură, precum și pentru notele condimentate.

Rădăcini istorice

Atât Merlot, cât și Pinot Noir se mândresc cu o istorie bogată, adânc înrădăcinată în regiunile lor de origine. Se crede că Merlot își are originea în Bordeaux, Franța, și a fost cultivat pe scară largă în această zonă timp de secole. Pinot Noir își are rădăcinile în Burgundia, Franța, și este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai pretențioase soiuri de struguri de cultivat, necesitând condiții specifice de climă și sol pentru a se dezvolta.

Cerințe de cultivare

O altă diferență esențială între cele două soiuri este reprezentată de condițiile de creștere pe care le necesită. Merlot este un soi de struguri relativ robust, care poate tolera o gamă largă de soluri și climă, ceea ce îl face mai ușor de cultivat. Pinot Noir, pe de altă parte, este un soi de struguri mult mai delicat, care are nevoie de condiții precise de sol și climă pentru a se dezvolta, fiind deosebit de sensibil la fluctuațiile de temperatură, iar adesea este cultivat în climate mai reci, cum ar fi în regiunile viticole din Burgundia și Champagne.

Procesul de fabricare a vinului

Metodele de vinificare pentru cele două sunt, de asemenea, diferite, fiecare necesitând tehnici și abordări unice pentru a produce cele mai bune rezultate. Merlot este fermentat, de regulă, în rezervoare de oțel inoxidabil, obținându-se un vin cu un profil de aromă moale și netedă. Pinot Noir, pe de altă parte, este adesea fermentat în butoaie mici de stejar, ceea ce conferă o aromă și un gust distinct vinului și îi sporește complexitatea și nuanța.

Asocieri culinare

Când vine vorba de asocierea cu mâncarea, Merlot și Pinot Noir au fiecare propriile plusuri. Merlot este adesea asociat cu mâncăruri mai consistente, pe bază de carne precum friptura de vită și tocănițele consistente, datorită profilului său de aromă corpolent. Pinot Noir, în schimb, este asociat cu mâncăruri mai ușoare și mai delicate, cum ar fi preparate din pește, pui, legume la grătar, care se îmbină de minune cu aromele fructate.

Prețuri

Prețul celor două vinuri poate varia mult, în funcție de regiune și de calitate. Merlot este, de obicei, mai accesibil decât Pinot Noir, ceea ce îl face o alegere populară pentru consumul zilnic, în timp ce Pinot Noir este adesea mai scump, din cauza procesului de vinificare mai dificil și a producției mai limitate.

Dacă ești în căutarea unui vin bun, atunci alege un vin Merlot din magazinul online al Cramei Budureasca. Merlot din gama Budureasca Premium este o opțiune care merită luată în calcul pentru că poate să cucerească de la prima vedere datorită culorii sale roșu rubiniu. Aromele sale de fructe de pădure completate cu tușele de mentă, iar gustul de mure și cireșe negre este o adevărată plăcere. Taninurile sunt moi, catifelate și duc către un final lung, foarte plăcut.

Back to top