Cum să alegi forma juridică potrivită pentru afacerea ta

Pentru toți cei care doresc să își deschidă o afacere, una dintre primele decizii importante este alegerea unei forme juridice potrivite pentru idee de business. Importanța acestei etape nu trebuie subestimată, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra creșterii profitului, dar și a riscurilor pe care le poți întâmpina în timp. În continuare, vom discuta despre două dintre cele mai comune forme juridice în România: PFA și SRL.

PFA-ul (Persoană Fizică Autorizată) este o formă juridică convenabilă și accesibilă pentru cei care intenționează să deschidă o afacere de dimensiuni mai mici. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora este că trebuie să plătești mai puține taxe decât un SRL. Înființarea unui PFA este un proces rapid și simplu, fără prea multă birocrație. De asemenea, veți beneficia de contribuții mai scăzute la sistemul de asigurări sociale și medicale, motiv pentru care aceasta este o opțiune atractivă pentru freelanceri sau profesioniști independenți.

Pe de altă parte, SRL-ul (Societatea cu Răspundere Limitată) este o formă juridică potrivită pentru business-urile care vor să crească și să se dezvolte. Poate fi o alegere mai bună pentru afacerile care intenționează să atragă investitori sau să obțină împrumuturi mai mari de la bănci. Unul dintre avantajele înființării unui SRL este acela că există o separare clară între afacere și proprietari, ceea ce înseamnă că firma sau compania poate fi vândută mai ușor. De asemenea, reprezentanții acesteia beneficiază de mai multe opțiuni de finanțare disponibile, cum ar fi emiterea de acțiuni sau împrumuturi bancare mai consistente. 

Dacă înființați un PFA, veți beneficia de o taxă mică la început, ceea ce va reduce costurile și va permite afacerii tale să își crească profitul. În plus, nu trebuie să luați decizii în comun cu nimeni altcineva, deci aveți controlul total asupra companiei. În cazul unui PFA, puteți chiar să începeți afacerea fără a fi nevoie să încheiați un contract de închiriere sau să achiziționați un spațiu, deoarece puteți să vă stabiliți afacerea de acasă.

Inființarea unui SRL are, de asemenea, un set de avantaje. Deci, să începem cu cel mai important. Proprietatea firmei și cea personală sunt separate, ceea ce înseamnă că proprietarii sunt protejați în cazul în care business-ul întâmpină dificultăți financiare sau juridice. De asemenea, un alt avantaj al înființării unui SRL este acela că, în timp, puteți aduce parteneri sau investitori care să vă ajute să creșteți rapid și să obțineți venituri mai mari.

Înainte de a lua decizia finală, este important să ne punem de acord asupra rolului pe care îl va avea afacerea în viața noastră și asupra a ceea ce dorim să obținem în viitor. În cazul în care aveți de gând să dezvoltați un business mai complex, atunci SRL-ul poate fi o alegerea ideală. De cealaltă parte, în cazul în care vreți să dezvoltați o afacere mai mică, poate chiar personală, PFA-ul este varianta pe care trebuie să o luăm în considerare. 

În concluzie, nu există un răspuns universal valabil pentru toate afacerile, ci numai o alegere personală care depinde de fiecare în parte și de nevoile sale individuale. Cu ajutorul echipei Facem Firme, o companie specializată în servicii de înființarea firmă, această alegere poate fi una ușoară și mult mai sigură.

Back to top