Înființarea unei firme implică mai multe etape și proceduri, care variază în funcție de formă juridică aleasă și de domeniul de activitate al acesteia. Dacă vrei să-ți deschizi o afacere și să activezi pe cont propriu, asigură-te că apelezi la cei mai buni specialiști. Mai întâi de toate, află care sunt cele mai importante etape din spatele înființării unei firme și ce condiții trebuie să îndeplinești.
Alegerea formei juridice: Există mai multe forme juridice de activitate în România, cum ar fi SRL, SRL-D, SA, PFA etc. Fiecare dintre acestea vin cu propriile avantaje și dezavantaje, de aceea, este important să alegi ce se potrivește cel mai bine nevoilor și obiectivelor afacerii tale. Pentru servicii premium de înființare firmă, apelează cu încredere la Facem Firme.
Alegerea numelui firmei: Este important să alegi o denumire unică și ușor de reținut pentru toată lumea. Nu trebuie să fie similară cu alte nume deja înregistrate, deci asigură-te că faci cea mai bună decizie. Afacerile de succes pornesc întotdeauna de la o idee bună de branding.
Înregistrarea firmei la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC): După ce ai ales numele firmei și formă juridică, următorul pas este acela de a-ți înregistra afacerea. Acest proces se poate realiza cu ajutorul unui serviciu de înregistrare online sau prin intermediul unui birou care oferă altfel de servicii.
Obținerea autorizației de funcționare: În funcție de domeniul de activitate al firmei, este necesar să obții o autorizație de funcționare sau o licență de la autoritățile competente. Din nou, ajungem într-un punct în care cunoștințele în domeniu sunt o caracteristică esențială.
Înregistrarea la organele fiscale: După ce ai înregistrat afacerea la ONRC, trebuie să te asiguri că ești recunoscut și de organele fiscale, cum ar fi Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Tot în această etapă, trebuie să obții Codul de Identificare Fiscală (CIF).
Înregistrarea la Casa de Asigurări de Sănătate și Casa de Pensii: trebuie să-ți înregistrezi firma pentru a plăti contribuții în ceea ce privește asigurările sociale și pensiile.
Înregistrarea la Autoritatea Națională pentru Protecția Muncii: În funcție de natură activității, trebuie să-ți înregistrezi afacerea la Autoritatea Națională pentru Protecția Muncii pentru a respectă reglementările cu privire la securitatea și sănătatea la locul de muncă.
Indiferent de forma juridică sau de domeniul de activitate, un antreprenor trebuie să dețină o serie de calități: să fie un lider comunicativ, încurajator, responsabil, adaptabil, înțelept, puternic, integru, conștiincios, înțelept și să aibă un bun simț al viziunii. Trebuie să fie capabil să inspire și să mobilizeze oamenii în atingerea obiectivelor comune, prin luarea celor mai bune decizii, bazându-se întotdeauna pe moralitate.
0