Vezi cum poti avea grija de ficatul tau

In ultimii ani, pe piata din Romania au aparut tot felul de medicamente pentru ficat care au rol de supliment si care sunt din ce in ce mai mediatizate. Exista tot felul de reclame prin care medicamentele pentru ficat promit ca detoxifica ficatul, il regenereaza, il protejeaza de toxine, ajuta la regenerarea celulelor hepatice, produc si mai multa energie, intaresc sistemul imunitar sau te ajuta sa te mentii in forma.

Mai mult de atat, cei mai multi dintre producatorii de pastile pentru ficat sustin ca medicamentele pentru ficat pot reduce efectele alcoolului, grasimilor, zaharului si ale altor toxine asupra acestui organ. Inainte de a afla ce contin pastilele pentru ficat si ce efecte pot avea asupra acestuia, DoctorMit ne prezinta ce rol are ficatul.

Asadar, ficatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe din corp, cu o varietate de functii. Ficatul este organul care proceseaza tot ceea ce mancam si bem si tot el produce o substanta care se numeste bila si care ajuta la descompunerea grasimilor din alimente in substante nutritive esentiale pentru buna functionare a organismului. In acelasi timp, ficatul impreuna cu rinichii, filtreaza si purifica sangele de toxine si alte reziduri, precum depozitele de colesterol, calculi biliari, medicamente, care ulterior sunt eliminate prin urina sau materiile fecale.

Un alt rol deosebit de important al ficatului este reprezentat de metabolizarea glucozei din sange, pe care o depoziteaza in organism. Astfel ca, de fiecare data cand glicemia scade, ficatul elibereaza glucoza pentru a ne mentine energia in limitele normale.

Luand in calcul cat de important este ficatul in organism, acesta este motivul pentru care pe piata exista foarte multe medicamente pentru protejarea ficatului. Cele mai multe dintre ele contin extract de armurariu, anghinare si radacina de papadie.

Daca esti una dintre persoanele care sufera de ficat gras sau orice alta afectiune a ficatului, ceea ce te-a adus sa te interesezi de pastile pentru ficat, recomandarea medicilor specialisti este sa nu iei suplimente hepatoprotectoare fara a cere in prealabil acordul acestora. In acest stadiu, in care ficatul tau este deja afectat, trebuie sa iei masuri cat mai blande pentru a-l repune in functiune, nicidecum sa-l afectezi si mai grav.

Printre principalele masuri pe care trebuie sa le iei si pe care DoctorMit le recomanda cu toata increderea este schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar. Ulterior, cu prescriptie din partea unui medic specialist se pot lua suplimentare alimentare cu rol de protectie a ficatului sau de regenerare a acestuia.

In concluzie, medicamentele pentru ficat ne pot ajuta, dar numai daca sunt administrate in prealabil de un medic specialist.

Vezi mai multe informatii despre subiect de la DoctorMIT:

Back to top