O imagine clara a unui teren se poate obtine printr-un plan topografic. Datele din planul topografic pot fi folosite in certificatul de urbanism, de exemplu, sunt foarte importante si precise, asta pentru ca planurile sunt niste reprezentari grafice conventionale ale unei suprafete de teren, la diverse scari. Pe planul respectiv putem vedea forma geometrica si dimensiunile elementelor de planimetrie, relieful terenului. Avem documentatii tehnice pana urma, cunoscute si sub numele de ridicari topografice, cerute de primarii sau de investitori pentru a vedea foarte usor ce caracteristici are terenul respectiv, cum e delimitat. Se vede clar in ridicari topografice delimitarea parcelelor, suprapunerile parcelelor cu cele de teren, formele si dimensiunile unor constructii, curbe si diferente de nivel.
De asemenea observam distantele intre constructii, pozitia exacta pe teren, retelele edilitare, retelele nationale de transport a energiei, numerele cadastrale vecine. In baza lor se introduce in documentatia cadastrala forma terenului, unghiurile sau lungimile laturilor pentru determinarea corecta a suprafetelor existente in teren. Cand se suprapune peste documentatia cadastrala ridicarea topografica are rol de verificare in cazul erorilor, poate semnala constructii neincluse in cadastru. Practic fara ridicarile topografie nu ai cum sa faci proiectari corecte, ele sunt obligatorii cand ai de demolat sau de construit, cand se modifica planurile de urbanism sau cand sunt in lucru retele de utilitati.

Doar persoanele autorizate pot elibera si executa ridicarile topografice, la baza lucrarilor se afla un contract intre ambele parti, cererea de avizarea fiind depusa doar de catre persoana autorizata care a intocmit si documentatia pentru ridicarea topografica. Printr-o ridicare topografica facuta cu atentie stim exact care sunt limitele proiectului viitor si ne putem incadra cu proiectarea pentru a nu avea probleme mai tarziu.
Firmele specializate in ridicari topografice pot intocmi usor planuri de situatie pentru diverse avize, pot calcula volume de umplutura si sapatura, pot realiza planuri de situatii diferite care simplifica proiectele ce urmeaza sa fie realizate, stii exact ce e in teren. Daca e nevoie se elibereaza si relevee pentru proiectare si verificare, se fac masuratori de fatade constructii 2D si 3D, se determina verticabilitatea antenelor GSM si a altor constructii din zona vizata de proiectare. Specialistul in masuratori terestre iti va spune ce e de facut in functie de activitatile desfasurate si de proiecte, va fi alaturi de tine pe tot parcursul etapelor obtinerii documentelor necesare si iti va raspunde la orice intrebari tehnice.
Ridicarile topografice realizate de o firma cu experienta vasta in domeniu vor fi baza pentru lucrarile viitoare, echipele de experti din firme se vor orienta in functie de proiecte si vor propune cele mai simple drumuri de urmat pentru a avea cat mai repede planurile topografice atat de importante pentru orice proiectare.
Daca ne orientam bine si alegem o firma care a avut multe astfel de ridicari topografice vom reusi sa terminam mai repede ce avem de facut, lucrarile executate se vor incadra in parametri stabiti si nu vom avea de facut modificari pentru ca nu am respectat anumite limite din teren.
0