
O cauza a pitiriazisului rozat poate fi o infectie virala care se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a multor leziuni mici, solzoase, de regula rotunde, usor edematiate, de culoare cafenie, pruriginoase, care pot persista pana la cateva luni, cauzand mari batai de cap persoanei in cauza.
Cauzele aparitiei leziunilor de pitiriazis rozat nu sunt clarificate, dar este cel mai posibil ca infectia sa fie cauzata de o infectie cu virus herpetic uman tip 6, 7 sau 8. Aceasta afectiune nu este considerata foarte contagioasa. Pitiriazisul rozat apare cel mai frecvent la persoanele de sex feminin, cu varste cuprinse intre 10 si 35 de ani.
Printre cele mai frecvente simptome se numara mancarimile si aparitia unei prime leziuni circulare, mari, de culoare bej sau roz, care este urmata de aparitia a multiplelor leziuni pe corp, mai ales la nivelul trunchiului.Diagnosticarea se face de cele mai multe ori pe baza acestor simptome.
Pitiriazisul rozat produce intai o leziune rotunda pe piele, colorata in trandafiriu, bej sau maro, cu diametrul de 2 pana la 10 cm, la nivelul trunchiului. Culorile roz sau bej nu sunt evidentiate la persoanele cu o piele mai inchisa. Leziunea este observata deoarece produce mancarimi si poate aparea brusc fara niciun alt simptom anterior. Exista un numar foarte mic de pacienti care inainte de a le aparea leziunea, cu cateva zile inainte au o vaga senzatie de stare de rau, cu pierderea poftei de mancare, stare subfebrila, dureri de cap si, uneori, dureri articulare.
La copii, leziunile apar din zona abdomenului sau axila si se raspandesc spre exterior. Copiii si femeile gravide pot prezenta foarte putine leziuni. Mancarimea se regaseste la toate persoanele infectate, iar la unele pruritul poate fi sever.
Sunt o serie de factori care pot favoriza aparitia pitiriazisului printre care se numara:
- o infectie bacteriana, virala sau fungica
- activitati zilnice stresante pentru o perioada lunga de timp ce pot fi asociate cu un mediu familial tensionat
- dezechilibru intre flora comensala a pielii si cea patogena
- sistem imunitar foarte slabit
- o infectie puternica
- expunerea la un mediu cu caldura si umiditatea excesiva
- descuamarea pielii care mai poate aparea ca urmare a unei predispozitii genetice
Pentru ca ai auzit tot felul de mituri, cum ca afectiunea nu are leac, descopera de la doctormit tratamentul pentru pitiriazis.
Exista situatii cand afectiunea se poate vindeca spontan, fara tratament, iar mancarimea in cazul in care nu este severa poate fi atenuata cu ultraviolete artificiale sau naturale.Eruptiile cutanate pot disparea intr-o perioada de 5 saptamani fara tratament, dar sunt si situatii in care leziunile pot persista 2 luni sau chiar mai mult.Medicatia antihistaminica poate fi folosita pentru reducerea mancarimilor.
Descoperiti mai multe legate de subiect din materialul urmator:
0