Intamplator am dat peste un vin foarte bun

Bogat in arome dulci si gusturi ce pot varia de la floral la fructat, un vin din Tamaioasa romaneasca este unul dintre cele mai placute experiente gustative in materie de bauturi pe care o puteti experimenta. Fiind un sortiment ce iubeste toamna tarzie si caldura, cantitatea de zahar continuta poate fi usor alterata in functie de conditiile climaterice, dat fiind faptul ca Tamaioasa romaneasca este un soi sensibil la orice schimbare de clima, fie ea exprimata prin exces de umiditate, seceta, sau temperaturi prea scazute.

De asemenea, desi momentul recoltarii poate produce mai multe variatii, de la o varietate de vin sec, potrivit ca aperitiv ori alaturat mancarurilor condimentate, pana la sortimente dulci si demidulci, servite cu deserturi, sau chiar ca atare, pentru a beneficia de o experienta gustativa completa.

Vinul dulce – sortimentul cel mai popular

In ceea ce priveste sortimentele dulci, acestea continua sa fie la mare cautare pe piata autohtona, indeosebi datorita perceptiei eronate ce afirma ca vinurile cu un continut mai mare de zahar sunt deopotriva mai sarace in alcool si mai usor de combinat cu varii tipuri de mancare. Totusi, daca e sa analizam recomandarile somelierilor, gustul dulce este chiar mai greu de asortat cu alimentele pe care le-am servi in mod normal la o masa si, in ceea ce priveste continutul de alcool, nu doar ca nivelul de tarie este acelasi ca la orice alt sortiment, dar asocierea zaharului cu alcoolul ne face mult mai predispusi la a resimti efectele acestuia mult mai rapid, fiind metabolizat cu o viteza mai mare de catre ficat.

Nu in ultimul rand, persoanele sensibile la substantele adaugate in vin pentru a-l conserva pot resimti efecte adverse precum durerea de cap si o usoara alterare a gustului, dat fiind faptul ca sortimentele produse din strugurii albi si dulci au nevoie de cea mai mare cantitate de sulfati pentru a rezista in timp.

Reguli de asociere a vinului dulce

Bogata in sortimente de vin dulce, tara noastra a devenit, odata cu trecerea anilor, recunoscuta in domeniul viticulturii si apreciata pentru soiurile premiate. Una dintre cramele cu cele mai multe astfel de distinctii, Budureasca, se remarca prin varietatea de asocieri si gusturi, precum si productia la nivele de cea mai inalta calitate.

Pentru a savura un vin din tamaioasa romaneasca, recomandarea ar fi de a servi bautura la temperaturi intre 10-18 grade, dintr-un pahar de dimensiuni mai reduse decat pentru cele seci si insotita de obicei de preparate dulci. De asemenea, asocierea cu alimente sarate, precum carnea sau branzeturile, este una la fel de apreciata, datorita contrastului de gusturi ce evidentiaza aromele ambelor tipuri de preparate. Astfel, orice tip de mancare ati asocia, aroma proaspata poate potenta o multitudine de gusturi si texturi.

Back to top