Stabismul reprezinta imposibilitatea ochilor de a pastra o aliniere corespunzatoare, motiv pentru care privirea devine crucisa, astfel ca atunci cand este privit un obiect, unul dintre ochi este orientat unde trebuie, iar celalalt in sus, in jos sau pe laterale, fiecare dintre acestea fiind probleme diferite. De asemenea, strabismul poate fi constant sau intermitent si poate afecta fie un ochi, fie pe ambii, iar conform statisticilor, la nivel mondial circa 4% dintre oameni sufera de aceasta problema.
Simptome si semne
Semnele sunt foarte clare de cele mai multe ori, astfel incat se poate observa cu usurinta alinierea necorespunzatoare, dar pentru a determina formele mai usoare ale strabismului pot fi efectuate diferite teste, care presupun testarea reflexelor si reflexiilor atunci cand ochii sunt supusi unui grad ridicat de luminozitate. Totodata, cei care se confrunta cu forme usoare sau disruptive pot avea parte de dureri de cap in anumite momente, care sunt cauzate de imposibilitatea de adaptare si de a citi cu dificultate. In cazul copiilor strabismul se trateaza cu usurinta, insa in functie de gravitatea formei prezentate.
Cauze
Fiecare ochi are cate sase muschi externi care controleaza pozitia si miscarea, fiind ca acestea sa fie coordonate in mod corespunzator, iar strabismul apare atunci cand diferite probleme interfereaza cu aceasta activitate, care pot fi de natura anatomica sau neurologica. De cele mai multe ori problema este cauzata de muschi sau nervi, iar factorul genetic poate juca un rol important, astfel ca daca mama are strabism, exista sanse ridicate si ca cei mici sa dezvolte problema.
Tratare
Cine citeste despre strabism cu DoctorMit poate afla mai multe si despre modalitatile prin care problema poate fi remediata, iar in majoritatea cazurilor singura optune este reprezentata de o interventie chirurgicala. Succesul interventiei depinde de mai multi factori, printre care gravitatea situatiei prezente, iar uneori pot fi necesare mai multe etape. De asemenea, aceasta poate trata problema si in cazul adultilor care sufera de strabism din copilarie, insa uneori poate ramane un anumit grad incorect al alinierii. In schimb, cu cat procedura este pusa in practica mai devreme, cu atat exista sanse mai mari de reusita, motiv pentru care este ideal ca interventia sa aiba loc la scurt timp de la identificarea problemei.
Totusi, exista si cazuri in care afectiunea poate fi combatuta si fara o interventie chirurgicala, asa ca citeste mai multe despre strabismul cu DoctorMit si afla totul despre aceasta problema. Totodata, exista un mit conform caruia daca tii ochii crucis poti face strabism, insa la fel ca multe altele, acesta este doar un mit, motiv pentru care realitatea este alta. Ar fi nevoie ca ochii sa fie mentinuti intr-o pozitie incorecta mult timp pana cand sa fie afectati muschii si nervii, ceea ce nimeni nu ar avea motiv sa o faca.
0